Feed

Archive for January 2010

cmey x??

by facchan on Sunday, January 31, 2010, under

yes. aku da pandai ubah background blog aku..


comey tak?? hehe

jam digital tu, aku amik dye pnye coding kat website 'hana yori dango the movie'


hmmmmmmm

by facchan on Saturday, January 30, 2010, under



i felt left out today!!

mybe i'm not really interesting enough for person. i don't mean by a physical look, but my character seems so..

i'm i really dat boring?? *curious*

juz now, i was the only one who didn't talk during the whole segments of seminar. luckily it( the seminar) was interesting enough for me to laugh and it saved me from dying due to major BOREDOM!! (ok, i'm exaggerate)

all i did was, playing my handphone, listening radio..bored, then moved on listening my playlists on my handphone. reading the magazine that was given to us.

it was like, i went there alone. no companion.they just talked among themselves and ignored me. OTL.

i felt really lonely. i guess the person behind me, wondering why am i alone..haha.just my thought..

maybe i was being childish just now when i showed my sulky face to them just because of small matter. but i guess, they didn't realize it.lol. well, who am i to be realized. haha.

*sigh*

let it be. let bygone be bygone. i feel better now. *smile*

ahh.. who is gonna read my blog actually?? lol

p/s: i'm not angry at you guys.. i was feeling lonely just now. haha.cm bdk2 aku ni!!

p/s: ignore all my grammar and spelling mistakes, the wrongly used word.. =P my english's suck!!



why jdrama??

by facchan on Friday, January 29, 2010, under , , , , ,

well, mlm semalam ade knl ngn sorg ni kat ym. dye knl aku coz bace blog aku*blushing*.so dye tw la yg aku ni byk tlis psl japan entertainment ni..but,diz(pasal knalan baru) is not the main point aku post entri kali ni..

pastu kitorang chatting..chatting..chatting..chatting..

then, dye tnya..'bes ke cite jepun?'

so here aku nk gtw kenapa aku suka drama2 jepun.

1. coz drama jepun ni x panjang dan meleret cam kebanyakan drama2 korea, sinetron indon, some of malays' drama and others. kebiasaan drama jepun akan b'akhir hingga ep 11..kebiasaannya la.

well, bkn x lyn cite korea. tapi pnjang sgt.mls nk tgg. the infamous 'Boys Over Flower' pon aku xtgk lagi.xde mase.(+ malas). the only kdrama dat i watched it all over and over was 'Sassy Girl Chun Hyang'

hmm..sinetron indon tu lagi la meleret (no offend). ngn konfliknye yg sgt kompleks. xlarat nk tgk

2. coz drama2 jepun kebanyakannya ade moral value yg bley kita ikut

cth lam drama gokusen..sume musim aku tgk. tapi yg the movie pnya xtgk lagi..


cite menunjukkan passion s'org guru baru yang nak ubah kehidupan pelajar2 nakal kat skola..cg ni slalu bg motivasi2 n nasihat b'guna kt student2nya..

pastu cite ni nobuta wo produce - pasal friendship



cite aku rasa paling bes yg pernah aku tgk lam byk2 cte jpun. pasal frenship. frenship dorang yang unik ni berjaya wat aku t'sentuh. dan aku jeles ngan p'sahabatan dorang. dorang x pernah ade istilah kawan mkn kawan. slalu b'kongsi suka duka. bes nye kalo ade frenship mcm ni. ^_^.

lagi, cite yukan club

ade gk la psl frenship. aku ske tagline dorang 'make the imposible be possible'..mknenye dorang akan tetap selesaikan masalah or kes2 ngn usaha s'diri w'pon dorang tw myb ssh nk selesaikan.

satu ag..well,byk sbenanye.tapi smpi esk x abis kalo aku nk cite satu2. em, cite ni..kurosagi.

cite ni psl sorang mamat ni nk swindle balik swindler org lain..mksudnye, dye swindle duit swindler lain( apa aku melalut ni?!!) camni, he swindles other con artists and returns the money to the original victim. so apa moral value cte ni?? xtw la..coz dye sudi tlg victim yg kena swindle tanpa kenakan bayaran.

pasal kekeluargaan plak, cite atashinchi no danshi,ryusei no kizuna, yamada taro monogotari..



3. coz drama jepun ni nmpk kreatif. cam setiap cite ade tema masing2. plot cite len2.. kalo cite korea, kalu ade sorang hero n heroin,slalu ade pelakon p'bantu 2 org( laki n p'puan) konon nk rebut cnta hero n heroin..slalu camtu la. cth cite jpun yg aku kate dorang ni kreatif ialah 'Mr Brain'.


aku impress ngn cite ni. x pernah t'pikir pon kita bley tw p'sonaliti s's'org b'dasarkan otak mereka dalam keadaan sedar. drama ni sgt b'kesan di hati aku. sebenarnye yg menarik p'hatian aku lam drama ni sbab kame jadi guest lam ep 3..=P hehe.

4. coz aku bley blaja bhs jepun. dpt tw bdaya dorang. lagi menambah smgat aku nk g jpun!!

5. coz some of the drama was nonsense yet interesting and entertaining.*insert hanakimi*

6. coz byk drama dorang diadaptasi kan drp anime @ manga. cth : yamanade, hana yori dango, dan sebagainya..

7. coz pelakon jpun sume cmey2 =P

cmey x??? heheh

8. coz AKU SUKA DRAMA JEPUN!!!

huhu..so, itula sebabnye aku suka jdrama..

mknenye di sini, nmpk sangat aku ni asik tgk cite je..*tutup muka*.
yosh!! jom studi plak!!


TOLONG AKU~~~~

by facchan on Tuesday, January 26, 2010, under

hai!!
oops,assalamualaikum!!

aku ni kalo nk kata da lame b'blogging (btul ke p'kataan nih??) xjugak.. nak kata baru lagi pon, xjugak..da byk da entry aku post.

tapi sampai skang aku still xtw camne nk ubah background blog aku nih!!

aku pon nk jugak wat blog ni nampak menarik. kot2 la ramai orang bace blog aku ni kan ( ignore da fact dat i only have 2 followers XP).

ade playlist ke, ade jam digital ke.. tapi aku xreti sume tu Orz. ye la..aku tgk kawan aku yg ade blog, sume cmey2. aku xmau kalah.hehehe.

so, ade sesape tak yang bley tolong aku wat background @ layout @ playlist @ wuteva je la..

pliz3... i need ur help. help me out!!

(satu lagi entri random drp aku :P)


bahasa, loghat, dialek

by facchan on Friday, January 22, 2010, under

apa bezanya antara bahasa, loghat dan dialek??

kat m'sia ni memang harmoni coz ade macam2 bahasa, logat dan dialek kan??

aku cari kat wiki, bahasa tu literally means 'spoken languange'. loghat plak kalo lam wiki lbey kurang je same nye..

Loghat (loghat daerah, dialek atau bahasa daerah) ialah kelainan dalam sesuatu bahasa yang menjadi ciri satu golongan tertentu dalam kalangan penutur bahasa itu
from wiki

setiap negeri kt m'sia ade loghat @ dialek @ bahasa masing2..

klate denge dialek/loghat puok dyo..
ganu dengang dialek/loghat awok dye..
bhagian utara dgn loghat/dialek depa..
org nogoghi dgn loghat/dialek dio..
melaka ngn loghat/loghat mereka..
selangor,kuala lumpur ngn loghat diorang..(btw,dorang ade loghat ke? heheh)

so, ape motif aku nk tulis pasal mende ni??

xde motif pape pon.cume aku rasa impressed n' bangga sangat duk kat m'sia ni coz kite dapat tau dan blaja byk loghat2,dialek2 lam negeri kat m'sia. bahasa, loghat ngn dialek ni da macam lambang utk setiap negeri, kan?

actually i was wondering,camne la org dulu2 reka sume loghat2 n dialek2 ni..kreatif betul dorang ni cipta perkataan yang aku s'diri pon xpaham.XDD

speaking of which, aritu aku dpt tw satu loghat kedah yg aku rase quite funny la(no offend to kedahan) drp Tiq aka Pure Kedahan iaitu 'piang'

penggunaan 'piang' ni cam nk express kan adjektif.nk menunjukkan kemelampauan adjektif tu. ah nk gtw pon xgheti nk habaq cam mana..

cth ayat: kasut hang ni bughuk piang!!
maksud: kasut ko ni buruk gile!!

lagi ayat: peghangai bdk ni hodoh piang!!

alkisahnya,aku ni ske sgt alter n' merosakkan bhs kedah (mntak maaf na). so aku pon men gne je p'kataan 'piang' ni..

cth ayat aku:
1.eeii aku bengang piang r ngn bdk tuh.

2.mls piang nk buat homework

3.kenyang piang la..

4.panas piang la ari ni

5.wa glemer piang artis tu..

aku s'diri pon xtw btol ke x ayat aku ni..=P slalu kena mrh ngn Su n' Tiq cz rosakkan bhse dorang..XDD

so,ape kesimpulan post aku kali ni?? ntah la.aku pon xtw..

but the main point here is,aku still rasa kagum ngn kewujudan pelbagai loghat n' dialek kt M'sia. rasa cam harmoni je idup. kalo xde loghat2 ni, xmeriah la budaya M'sia ni.

I LOVE MALAYSIA~~ ( t'patriotik lak..ahah)


mabushii~~~ AGAIN

by facchan on Monday, January 18, 2010, under , ,

skang emosi da stabil sket so nak tulis pasal YamaNade ep 1 la




one word :

MABUSHIII~~

haha..aku da tengok ep 1. bes3!! tapi tu la aku lagi suka dye punye anime lagi.
plot tuk ep 1 cam byk dye skip drp anime. spatutnye kena la p'kenalkan watak dlu. camne orgnye kyouhei,sunako, yuki, takenaga ngan ranmaru. tak pon cerita la dulu psal college life dorang cmne..

and lam dorama xde Goth-Loli Sister..ahahah. lam anime they're kinda annoying. tapi kalo dorang ade msti bes..heheh..

but overall, aku suka la ep 1. coz..........

kame was damn HOT!!
tegoshi,oops i mean yuki was damn CUTE!!
uchi as takenaga was damn COOL!!
ranmaru was damn....(xtw..lol)
sunako was damn CREEPY??!! and cute too..


kame jadi host lam ep1 was really asdlakdlaklaajsl..
dye pakai wig..cmey3!! kan bes kalo dye pakai je wig smpai ep last. it's very suitable for him.
part last skali dye main2 tengkorak yg sunako bagi..comey!!



tegoshi,cam over je blakon jadi lembut..lam anime xde la lembut sgt yuki..cam cmey2 je..
p kira sesuai la tegoshi as yuki.



sunako-hyan...aku rase aku ske dye.scene fighting memang nampak real.b'tenaga gitu.part dye main ngn hiroshi.lol. and lam dorama sunako tido lam KERANDA..wa~~ kimochi warui(creepy)

takenaga ngn ranmaru pon ok gak..xtw nak komen ape..


edit: apparently. subtitle for ep 1 ia up..kya~~ *goes to watch it NOW!!!*




THE VERY 1ST TEARS IN 2010

by facchan on Saturday, January 16, 2010, under

i would never expect that i'll cry over the stupidest thing ever in my life today..

damn!!!

tadi aku nak gi amek barang kat rumah sewa aku coz byk agi barang x amek..aku pon pakat la ngan Maziah nk g rumah tu sekali.

kebetulan pulak Syaz pon nak amek barang yang dye tumpang kat rumah aku. so aku pon ajak la Tiqah pergi sekali coz kalo ade pape ley tolong aku angkat barang.haha.gomen Tiq~~

then,aku and maziah pon konvoi la balik rumah. aku ngn Tiq, Maziah ngan kawan dye Nur. Syaz pegi ngn kakak dye naik keta..

pastu sampai je rumah tu, i found dat dorang ( housemate aku,x semua la..tapi aku bajet Y*** ngn N***) tukar mangga baru.so kitorang xleh masuk rumahla camni. i was like 'huh,wth dorang ni'.

bangang tol. sampai camtu skali dorang nak ikat aku ngan maziah duk lam rumah tu. hello, aku bayar kot sewa tuk bln ni!! aku ade hak nak masuk rumah tu bila2 mase. apa hak dorang nak kunci2 rumah ni. umur da 2* thn tapi perangai cam budak2. her brain was not functioning well i guess.

aku xkisah barang2 aku tu still ade kat dlam. tapi i was feeling bad for Syaz and her sister coz susah2 dorang datang nk amek barang Syaz ni, tapi camni lak jadinye.

yang aku bengangnya skang,knape dorang xnak lepaskan kitorang. bukan kitorang xnak or tak cari housemate baru. tapi bila da dapat sorang, dorang lak demand. 'tak nak sorang je' 'kalo bley nak 2orang'.

alasan dorang,aku xdapat ptptn,xleh bayar lebih. that was not relevant reason at all. hey aku da dapat cari orang tu da kira bagus taw tak. dah la yang nak mauk sorang tu sanggup bayar lebih. bersyukur la sayang oi..

tapi memang hampeh tol la tadi coz aku menangis sebab pasal benda xmasuk akal camni.

rasa cam nak nyanyi lagu Rescue by Kat-tun ' i don't wanna cry alone~~'.i want some strength to bear this problems.alone.

hmm,aku xde keyakinan la nk b'depan ngn dorang esok. so esok i juz want to wait n see what'll happen.

P/S: to Mirun, i x salahkan u lam hal ni. saya tw awk x t'libat sket pon lam hal ni,kan.i hope so.


:::LoVe YOuRSeLF:::

by facchan under , ,

aku nk kongsi lirik lagu LOVE YOURSELF ni coz aku rasa cam menarik je..


note: aku highlight part yg aku suka ^_^

ROMAJI:

Love yourself ~Kimi ga kirai na kimi ga suki~

Kisetsu wa mata meguri mekurumeku machi
Daremo kimi no koto wo ki ni tomezu mawaru
Sonna no dou demo ii
Tada kimi soba ni ireba ii

Yasashii kotoba dake narabete mo imi wa nai
Minna katachi dake nakami wa nai

Kanjiru BARANSU chotto kaete mireba
Sekai wa subarashiku miete kuru

LOVE YOURSELF
Mou muri shinaide
Kokoro no mama kimi no mama
Kagayakeru ai todokete
Kimi ga kirai na kimi ga suki

Bukiyou na kimi de ii
Kanjiru mama kaze no mama
Hana no you ni sora ni matte
Kimi ga kirai na kimi wo tsutsumu

This world, your love LOVE YOURSELF
This world, your love LOVE YOURSELF
This world, your love LOVE YOURSELF
This world, your love LOVE YOURSELF

RAP

Mawari wa dou demo ii
Taisetsu na no wa kimi no koto dake
Kimari no "ganbare" nante ima wa iranai
Sore ga ichiban kizu tsuku kara

[...] no kotoba wa kimi no ni
Sore de subete ga hitotsu no yume ni

LOVE YOURSELF
Sou hibikiau
Futari kanaderu chiisa na Voice
Shinjireru ai sodatete
Kimi ga kirai na kimi ga suki

Kujikesou na mainichi mo
Kiete shimaisou na yoru mo
Sore wo koe kikoete kuru
Tooku tooku hora kono mune ni

I believe in my love to you
So won't you tell me what you feel like

TRANSLATION :

Love yourself ~I love this you that you hate~

Seasons go round again, a dazzling city
Everyone passes oblivious of you
That's it, you shouldn't care
It's ok as long as you're by my side

There's no meaning in lining only kind words
They're merely for form's sake and have no contents

If you try changing a little the balance you feel
You will see how wonderful the world is

Love Yourself
Come on, don't overdo yourself
As your heart is, as you are
Realize this love that can shine
I love this you that you hate

This clumsy you is alright
As you feel, as the wind
Dance in the sky just like a flower
I'll embrace this you that you hate

This world, your love Love yourself
This world, your love Love yourself
This world, your love Love yourself
This world, your love Love yourself

RAP

Other people are not worth caring about
What's important it's yourself
Now you don't need things such a customary “Do your best”
Because that's what hurts you the most

[...]
Because of that, everything turns into a single dream

Love Yourself
That's right, they'll resound together
Our little voices we're playing
Raise this love we can believe in
I love this you that you hate

Both days when you're almost crushing
And nights when you're on the verge of fading
Overcoming that, you will hear it
Far far away, listen, in this chest

I believe in my love to you
So won't you tell me what you feel like

...............................................................................

haha cam semua je aku suke. lirik lagu ni cam bagi semangat kat orang yang kurang keyakinan,yang selalu feel down..cam aku.

dah la skang ni aku rasa down sangat sangat sangat ngan hidup aku.T_T

tp pas dgr lagu ni..aku rasa aku perlu truskan hidup..

mekasih KATTUN for diz song w/ beautiful lyric.

makes me wanna luv u guys more than eva.hahaha. xley bla.

btw, aku da tgk yamanade ep 1 kat YOUTUBE

KYAA~~~

*nosebleed*

lenkali la plak update psl yamanade..

that lyric credit to kattunlove.couldn't remember who posted it.gomen..
for those yang nak dgr lagu ni, g sini. tapi, ade ke org nak dengar..


malam ni

by facchan on Friday, January 15, 2010, under , ,

mlm ni start cite YamaNade tu!!!


nk tgk sgt2.thanks to my new friend kt fb coz kasi setup yg bley tgk tv jepun secara online. mekasih aween chan.

tp xleh tgk la coz ada pjumpaan lak ngn pengetua M**** mlm ni.huh.

hmm arap2la p'jumpaan tu sekejap je..

BEBRAPA JAM LAGI!!


kya~~~~

by facchan on Wednesday, January 13, 2010, under , ,

tadi dah dengar single baru KAT-TUN


tajuknya LOVE YOURSELF-kimi ga kirai na kimi ga suki

quite ok. cam lain sket drp single2 sblum ni. music dye lebih relax drp one drop,rescue,LIPS..

opening lagu ni cam stacy-ish sket..hehe. aku peminat stacy ^_^v

kesimpulannya, besh!!!

since single dorang da kuar, ini bermakna YAMANADE is coming~~

JUZ 2 DAYS TO GO!!!!!!


sape??

by facchan on Tuesday, January 12, 2010, under

kat kolej mawar tgh ade penggambaran cerita apa ntah..

orang cakap dorang nak wat cerita seram..

pelakon2 nya langsung aku xknal. there are 2 possibilities

1. aku memang xkenal (lama x ikut p'kembangan hiburan m'sia)
or

2. dorang memang x terkenal.lol. maybe pihak production xcukup bajet and ambik pelakon yang tgkap muat je.hehe.

erm.ignore je yang ke2 tu.ahah..



Followers

Looking for something?

Search the Site

If you can't find what you are looking for, please leave a comment somewhere, subscribe to our feed and hopefully your question will be answered shortly, so please visit again!